Maximaal lenen DUO? Als student is het leven niet altijd even gemakkelijk. Vaak is alles met een studentenbudget relatief duur en meestal heb je naast je studie niet genoeg tijd om veel te werken. Er gaat al genoeg tijd in een studie zitten, een bijbaan is vaak al meer dan genoeg voor de gemiddelde student.
Het studiejaar 2019 – 2020 is het maximaal te lenen bedrag €1.056,05 per maand
Het bedrag van €1.056,05 is opgebouwd uit een gedeelte voor de gewone lening, aanvullende beurs en het collegegeldkrediet.
Studiefinanciering als gift
DUO weet hoe vervelend het kan zijn om krap bij kas te zitten en biedt studenten op het hbo en wo daarom onder andere studiefinanciering aan. Hier heb je recht op als je voltijd student bent in Nederland op het hbo of de universiteit. Maak je je opleiding netjes af, dan is de studiefinanciering een gift. Heb je eigenlijk niet genoeg aan studiefinanciering alleen? Het is ook mogelijk om een lening af te sluiten via DUO. Deze is onderdeel van de studiefinanciering, maar moet je wel terugbetalen.
Hoe werkt een lening bij DUO?
Wanneer je besluit een DUO lening aan te gaan, dan is het mogelijk om maximaal te lenen. Wanneer je extra geld nodig hebt voor je opleiding en woonruimte kun je maximaal lenen, maar dat hoeft zeker niet. Je bepaalt zelf de hoogte van de lening en deze is maandelijks te wijzigen of op te zeggen. Na afloop van de looptijd van de lening, moet deze terugbetaald worden. Over het geleende bedrag rekent men rente, wat je extra moet betalen. Kunnen je ouders niet of niet veel meebetalen aan je studie, dan is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. Er wordt dan gekeken naar het inkomen van je ouders, het aantal kinderen dat zij verzorgen en of zij al een studieschuld terugbetalen. Daardoor wordt bepaald hoeveel geld jij extra krijgt. Het kan zo zijn dat de aanvullende beurs uiteindelijk een gift wordt.
Hoeveel kun je maximaal lenen bij DUO?
Besluit je om maximaal te lenen? Zolang je nog met je studie bezig bent, kun je een aanvullende beurs ontvangen. De laatste drie jaar van je opleiding kun je alleen nog lenen zonder een aanvullende beurs. Op dat moment kun je bijna duizend euro per maand lenen plus het collegegeldkrediet. Dat komt er nog bij. De hoogte van dat collegegeldkrediet hangt af van of je wettelijk of instellingscollegegeld betaalt. Betaal je wettelijk collegegeld, dan is het iedere maand mogelijk om een twaalfde deel van het collegegeld te lenen. Wanneer je instellingscollegegeld betaalt mag je meer lenen. De hoogte hangt dan af van je instellingscollegegeld. Het maximum bepaalt dat je nooit meer dan vijf keer het wettelijke collegegeld kunt lenen.
Is het wel verstandig om maximaal te lenen bij DUO?
De hoogte van de lening is afhankelijk van verschillende onderdelen. Het is mogelijk om op de website van DUO te berekenen hoeveel je later moet terugbetalen voor de lening. Een lening kun je binnen hetzelfde studiejaar met terugwerkende kracht aanvragen of verhogen. Het is mogelijk om de DUO lening te verlagen of te stoppen. Daarvoor dien je uiterlijk op de eerste van de maand de wijziging of stopzetting aan te vragen. De rente van de lening start direct met lopen nadat je de lening hebt gekregen van DUO. Hoe hoog het rentepercentage is, verschilt per jaar. Meestal is de rente voor een lening via DUO erg laag tot vrijwel nihil. Ben je klaar met je opleiding, dan wordt de rente steeds voor vijf jaar bepaald. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel je moet terugbetalen aan DUO.
Heeft de studieschuld gevolgen voor de toekomst?
Onthoud goed dat geld lenen niet zonder gevolgen gebeurt. Wanneer je tijdens je studie een lening afsluit, zal je deze na afloop van je studie moeten terugbetalen. Die lening zorgt voor een studieschuld. En na een paar jaar maximaal lenen tijdens je studie van vier jaar (of langer) loopt die studieschuld aardig snel op. Ben je van plan om vlak na je studie een huis te kopen of wil je dat in elk geval binnen tien jaar na het afstuderen voor elkaar krijgen? Weet dan dat die studieschuld mee kan tellen wanneer je hypotheek berekend wordt. Dat houdt in dat je waarschijnlijk minder veel kunt lenen en daardoor een minder hoge hypotheek kunt afsluiten. Niet lenen is daarom verstandiger, maar wanneer je geen andere opties hebt is het een fijne oplossing tijdens je studie.