Studiefinanciering stopzetten

DUO studiefinanciering stopzetten? Als voltijd hbo of wo student in Nederland heb je recht op studiefinanciering. Dit is bedoeld om een deel van de kosten voor je studie te dekken. Studeren is namelijk relatief duur. Als student is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt. Heb je een verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land? Dan is het mogelijk om via DUO meer informatie op te vragen over de mogelijkheden.

Je hoeft niet minimaal 18 jaar oud te zijn om studiefinanciering te ontvangen, als je maar begonnen bent aan een hbo of universitaire studie. Op mbo-niveau heb je wel pas recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag.

DUO lening naast je studiefinanciering?

DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Bij deze instelling kun je als hbo of wo student (die een voltijd studie volgt in Nederland) niet alleen studiefinanciering aanvragen, maar eventueel ook een DUO-lening. Veel studenten vinden het fijn om hiervan overige studiekosten of bijvoorbeeld hun studentenkamer te betalen. Bedenk goed dat een lening altijd terugbetaald dient te worden. Toch is het voor veel studenten een uitkomst, wanneer zij door gebrek aan tijd bijvoorbeeld niet kunnen werken naast hun studie. Deze lening kan dan na het afronden van de opleiding, wanneer je werkzaam bent bij een bedrijf, binnen een bepaald aantal jaren terugbetaald worden. Voor een lening via DUO betaal je relatief weinig rente. Verder maakt het ook niet uit voor DUO of je het bedrag per maand, per jaar of in één keer terugbetaalt.

Weet wat je leent via DUO

Het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen over studiefinanciering en andere extra’s die je als student kunt aanzetten. De studiefinanciering bestaat bijvoorbeeld uit verschillende onderdelen. Naast de basis studiefinanciering kan je ervoor kiezen om collegegeldkrediet aan te vragen. Hier heb je recht op wanneer je ouders minder verdienen en daardoor niet kunnen meebetalen aan je studie. Collegegeldkrediet dient wel te worden terugbetaald. Waar je recht op hebt en hoeveel geld je kunt krijgen is afhankelijk van je opleiding. Je bepaalt vervolgens zelf welke onderdelen je wel of niet aanvraagt. Wanneer je klaar bent met studeren en een huis wilt kopen of een andere grote aankoop wilt doen, weet dan dat je studieschuld als een echte schuld wordt gezien. Dit kan het doen van bepaalde aankopen

Hoe lang heb je recht op studiefinanciering?

Studenten op mbo 3 en 4, hbo of universitair niveau hebben 10 jaar de tijd om studiefinanciering te gebruiken, vanaf de eerste maand dat zij dit ontvangen. Maar wanneer je van het mbo naar het hbo overstapt begint de periode van 10 jaar opnieuw. Duurt je studie langer dan vier jaar, dan krijg je langer studiefinanciering en studentenreisproduct. Voor sommige masteropleidingen en lerarenopleidingen geldt dat ook. Voor studenten op mbo 1 en 2 niveau maakt het niet uit hoelang je de studiefinanciering gebruikt. Voor scholieren geldt de periode van 10 jaar ook niet met betrekking tot de tegemoetkoming scholieren die zij krijgen.

In welk geval moet je studiefinanciering stopzetten?

Ben je klaar met je studie en heb je je diploma ontvangen? Of stop je tussentijds met je opleiding? Dan is het belangrijk om je stufi stop te zetten. Je hebt er dan namelijk geen recht meer op. Dit stopzetten van je stufi dien je zelf te doen. Het is dan ook je eigen verantwoordelijkheid. Laat je je studiefinanciering aan staan, dan zal je het te veel ontvangen geld later terug moeten betalen. Weet dat je studiefinanciering altijd moet terugbetalen wanneer je je opleiding niet afmaakt. DUO biedt studiefinanciering alleen als gift aan wanneer je je opleiding afrondt met een diploma. Echter is studiefinanciering voor mbo, hbo en universitaire studenten niet altijd een gift. De tegemoetkoming scholieren is wel een gift.

Hoe stufi stopzetten?

Schrijf je eerst uit bij je opleiding of via de website van Studielink. De datum waarop je wordt uitgeschreven bij je opleiding dient exact overeen te komen met de datum die je daar opgeeft. Wanneer je uitschrijving bij je opleiding vanaf de eerste van de maand plaatsvindt, heb je die gehele maand geen recht meer op studiefinanciering. Vindt de uitschrijving later in de maand plaats, dan stopt je recht op studiefinanciering vanaf de maand erop. Je kunt op de eerste van de maand nog stopzetten voor diezelfde maand. Daarna is het pas weer mogelijk per de eerste dag van de maand erna.