DUO lenen na studie

DUO lenen na studie? Het leven van een student is duur. Je betaalt niet alleen collegegeld, maar je moet ook dure boeken kopen, je kamerhuur betalen, boodschappen doen en ga zo maar door. En heb je zo’n drukke studie, dat je geen tijd hebt voor een baan? Dan kan het lastig zijn om je hoge studiekosten te betalen. Gelukkig is er een lening voor studenten, namelijk de DUO lening.

Op deze pagina lees je meer over de DUO lening voor studenten. Ook lees je of het mogelijk is deze lening na je afstuderen af te sluiten. Ben je al afgestudeerd, maar wil je nog wel een lening van DUO ontvangen? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor jou.

De DUO lening: een korte introductie

De DUO lening is een lening die verstrekt wordt door de Dienst Uitvoering Onderwijs. De Dienst Uitvoering Onderwijs of DUO is onderdeel van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De dienst is verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse onderwijswetten en -regelingen, waaronder de studiefinanciering.

Voltijd studie
Als je een voltijd studie volgt in Nederland, kun je de Dienst Uitvoering Onderwijs benaderen voor een DUO lening. Dit is een lening die speciaal in het leven is geroepen voor voltijd studenten in Nederland. Je kunt de lening gebruiken om een deel van je studiekosten te betalen. Zo kun je de lening gebruiken om je collegegeld deels te betalen, maar ook om je studieboeken te betalen of je studentenkamer deels te financieren.

Aflosperiode DUO
Je kunt deze lening iedere maand wijzigen of eventueel stopzetten. Een ander voordeel van de DUO lening, is het feit dat de lening een laag rentepercentage heeft. Dit betekent dat de totale kosten van de DUO lening erg laag zijn, zeker in vergelijking met andere leningen in Nederland. Verder heb je als ex-student lang de tijd om de lening terug te betalen (15 jaar tot 2018 en 35 jaar vanaf 2018). De aflosperiode van de DUO lening start twee jaar na je afstuderen.

DUO lenen na studie: is het mogelijk?

Als je net afgestudeerd bent en nog geen baan hebt gevonden, kan het lastig zijn om rond te komen. Veel ex-studenten vragen zich dan ook af of DUO lenen na studie mogelijk is. Het antwoord op deze vraag, is helaas dat het niet mogelijk is om geld te lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs als je al afgestudeerd bent.

Eén van de voorwaarden van de DUO lening, is namelijk dat je ingeschreven moet zijn bij een Nederlandse voltijd opleiding om deze lening te krijgen. Ben je afgestudeerd of ben je gestopt met je studie, dan voldoe je niet aan deze voorwaarde. Dit betekent dat je geen geld kunt lenen bij DUO.

Kortom, DUO lenen na studie is niet mogelijk. Als je afgestudeerd bent of stopt met studeren, loopt je lening bij DUO af en moet je op een andere manier aan geld zien te komen.

Het alternatief van DUO lenen na studie

Wil je toch geld lenen na je studie? Dan raden wij je aan bij een andere kredietverstrekker aan te kloppen, zoals een bank. Houd er wel rekening mee dat andere kredietverstrekker veel hogere rentepercentages rekenen dan de Dienst Uitvoering Onderwijs. De rente die je gewend bent te betalen voor jouw DUO lening, geldt niet voor de nieuwe lening die je afsluit. Een nieuwe lening van een andere kredietverstrekker is simpelweg veel duurder dan jouw oude DUO lening.

Lening terug betalen
Verder is het belangrijk om te weten dat je jouw nieuwe lening van een andere kredietverstrekker sneller terug moet betalen dan je DUO lening. De Dienst Uitvoering Onderwijs geeft je 15 jaar (tot 2018) of zelfs 35 jaar (vanaf 2018) de tijd om je lening terug te betalen. Andere kredietverstrekkers willen niet zo lang op hun geld wachten. Bij hen betaal je niet alleen meer rente, maar moet je je krediet bovendien sneller terugbetalen.

Voorwaarden DUO
In de voorwaarden van een lening kun je precies lezen welk rentepercentage dit betreffende krediet heeft. Ook kun je in de voorwaarden lezen hoe lang je erover mag doen om de lening terug te betalen. Wij raden je aan de voorwaarden van je nieuwe lening goed door te lezen voor je dit krediet afsluit, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tip: vergelijk leningen met elkaar
Als oud-student mag je geen DUO lening meer afsluiten. Dit betekent dat je aangewezen bent op de lening van andere, helaas duurdere, kredietverstrekkers in Nederland. Heb je toch echt een lening nodig om rond te kunnen komen na je afstuderen? Dan raden wij je aan de leningen van diverse kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo vind je vanzelf de lening met de beste voorwaarden en het laagste rentepercentage, ofwel de beste en de goedkoopste lening.