Aanvragen

DUO lening aanvragen? Volg je een studie en kom je iedere maand eigenlijk net wat geld tekort? Dan kun je ervoor kiezen een DUO lening aan te vragen. De lening van de Dienst Uitvoering Onderwijs heeft niet alleen een lage rente, maar bovendien een aantrekkelijk lange aflosperiode. Wil jij deze lening aanvragen? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je hoe je dit kunt doen.

Waarom een DUO lening aanvragen?

Voor we je vertellen hoe je een DUO lening aan kunt vragen, is het wellicht goed om te weten waarom je ervoor kunt kiezen om deze lening aan te vragen. De meeste studenten die een DUO lening aanvragen, doen dit om een deel van hun studiekosten te betalen. Ze kopen bijvoorbeeld dure studieboeken van de lening of gebruiken de lening om een deel van het collegegeld te betalen.

Studentenkamer financieren
Daarnaast zijn er veel studenten die de lening afsluiten om (een deel van) hun studentenkamer van te financieren. Het is niet goedkoop om op jezelf te wonen. Door een lening bij DUO af te sluiten, heb je net wat meer geld om op jezelf te wonen en toch leuke dingen te blijven doen. Zeker als je niet zo veel kunt werken door je drukke studie, is de DUO lening een goede manier om toch voldoende geld bij elkaar te verzamelen om op jezelf te kunnen wonen.

Kan ik een DUO lening aanvragen?

Je kunt een DUO lening aanvragen als je een voltijd studie volgt in Nederland. Heb je je studie afgerond? Dan krijg je geen lening meer van DUO. Sterker nog, twee jaar na je afstuderen begint de aflosperiode van de DUO lening. Dit betekent dat je het geld dat je tijdens je studie van de Dienst Uitvoering Onderwijs geleend hebt, terug moet betalen.

De DUO lening is speciaal in het leven geroepen voor voltijd studenten. Studeer je niet (voltijd), dan is het niet mogelijk de lening af te sluiten. Ook als je wel een studie hebt gevolgd en gestopt bent met studeren, krijg je de lening niet. Je moet simpelweg ingeschreven staan bij een voltijd opleiding om deze lening te kunnen krijgen. Sta jij op dit moment ingeschreven bij een voltijd opleiding? Dan kun je een DUO lening aanvragen.

Een DUO lening aanvragen in 4 stappen

Het aanvragen van een DUO lening werkt erg gemakkelijk en is zo gebeurd. Het enige wat je hoeft te doen om een lening aan te vragen bij DUO, is onderstaande vier stappen volgen.

Stap 1: ga naar de website van DUO en log in

Om een DUO lening aan te vragen, ga je naar de website van DUO. Dit is de website www.duo.nl. Als je de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs geopend hebt, zie je een knop om je in te loggen. Klik op deze knop en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Als je gegevens kloppen, kom je in jouw online omgeving van de Dienst Uitvoering Onderwijs terecht. Hier kun je niet alleen de gegevens zien van de studie die je op dit moment volgt, maar ook een DUO lening aanvragen.

Stap 2: klik op ‘Mijn gegevens’

In het menu van jouw persoonlijke DUO omgeving, zie je ‘Mijn gegevens’ staan. Klik op deze link in het menu en je komt op een nieuwe pagina terecht. Hier klik je op ‘Persoon’. Vervolgens krijg je een scherm te zien met wat algemene persoonsgegevens. Ook zie je de link ‘Studiefinanciering’, naast het kopje ‘Aangevraagd’. Je klikt op deze link.

Stap 3: je studiefinanciering gegevens bekijken

Als je op de link ‘Studiefinanciering’ hebt geklikt, kom je op een pagina met informatie over de studiefinanciering die je krijgt. Op deze pagina kun je bijvoorbeeld zien hoeveel studiefinanciering je ontvangt en sinds wanneer je studiefinanciering krijgt. Ook heb je op deze pagina de mogelijkheid om een DUO lening aan te vragen. Dit doe je door op ‘Wijzig’ te klikken, naast het kopje ‘Studiefinanciering aangevraagd’.

Stap 4: een DUO lening aanvragen

Op de pagina waar je nu terecht komt, kun je een DUO lening aanvragen. Je kiest hoeveel geld je wil lenen, maar ook wanneer de lening in moet gaan. Dit kan bij de volgende uitbetaling al zijn, maar ook op een datum in de verdere toekomst. Geef aan hoeveel geld je wil lenen en vanaf wanneer je een DUO lening wil ontvangen, sla je instellingen op en je krijgt een bevestigingsmail van DUO. Je hebt jouw DUO lening nu met succes aangevraagd.

Let op: controleer goed of je de gegevens van je lening goed hebt ingevuld. Check eventueel de bevestigingsmail van DUO om te controleren of alle gegevens juist zijn. Het is zonde als je per ongeluk te veel of te weinig geld leent. Ook is het vervelend als je jouw lening per ongeluk op de verkeerde datum in laat gaan, want dit kan betekenen dat je de eerst volgende uitbetaling misloopt. Controleer je gegevens daarom goed voor je jouw leenaanvraag naar DUO verstuurt.

Jouw DUO lening wijzigen of stopzetten

Wil je jouw DUO lening wijzigen, bijvoorbeeld omdat je maandelijks meer of juist minder geld wil ontvangen? Dan log je wederom in op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Je volgt dezelfde stappen als hierboven, maar dan om je lening te wijzigen. Goed om te weten: je kunt jouw lening iedere maand wijzigen, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Wil je bijvoorbeeld een maandje wat extra geld lenen voor een studiereis, maar de maand erna weer je oude lening ontvangen? Dan is dit gewoon mogelijk. Als je jouw lening met succes gewijzigd hebt op de website van DUO, krijg je een bevestigingsmail.

Ook als je je DUO lening stop wil zetten, log je in op de website van DUO. Je kunt je lening nu per direct stopzetten, maar ook vanaf een bepaalde datum. Als je jouw lening stopgezet hebt, krijg je een bevestigingsmail van DUO.