DUO lening terugbetalen

DUO lening terugbetalen? Tijdens je studie heb je een DUO lening afgesloten. Als je afgestudeerd bent, krijg je deze lening niet meer. Sterker nog, nu start al snel de aflosfase van de DUO lening. Dit betekent dat je het geleende bedrag van jouw DUO lening op de korte termijn terug moet betalen.

Ben jij net afgestudeerd en ben je benieuwd hoe DUO lening terugbetalen precies gaat? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je alles wat je moet weten over DUO lening terugbetalen. Zo lees je in onderstaande tekst onder andere wanneer de aflosfase van de DUO lening precies start, maar ook hoeveel je per maand moet terugbetalen en of het mogelijk is jouw lening in één keer terug te betalen. De informatie op deze pagina is interessant voor alle oud-studenten die een DUO lening hebben ontvangen tijdens hun studietijd.

Wanneer moet ik mijn DUO lening terugbetalen?

Als je afgestudeerd bent, hoef je jouw DUO lening niet direct terug te betalen. Als je studiefinanciering en DUO lening stopt, begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar de zogeheten aanloopfase van de DUO lening. Deze fase duurt twee jaar. In de aanloopfase hoef je jouw DUO lening nog niet terug te betalen. Pas na de aanloopfase, ofwel twee jaar later, start de aflosfase. In deze fase betaal je jouw DUO lening verplicht iedere maand voor een deel terug. Let op: tijdens de aanloopfase loopt de rente van je lening door.

Stel, je hebt jouw opleiding op 1 oktober 2017 afgerond. Dit betekent dat de aanloopfase op 1 januari 2018 gestart is. De aflosfase, ofwel het moment waarop je jouw lening terug gaat betalen, start twee jaar later op 1 januari 2020.

Kan ik mijn DUO lening eerder terugbetalen?

De Dienst Uitvoering Onderwijs mag voor de start van de aflosfase, nog geen geld afschrijven van je rekening. Wel kun je er zelf voor kiezen (een deel van) je DUO lening al eerder terug te betalen, zelfs nog voor de start van de aanloopfase. Dit doe je door een of meerdere bedragen over te maken naar het rekeningnummer van de Dienst Uitvoering Onderwijs (NL45 INGB 0705 0019 03). Bij de omschrijving vul je je burgerservicenummer in, met de toevoeging ‘ILS’ aan het einde (bijvoorbeeld 123456789ILS).

Wil je niet eerder starten met terugbetalen? Dan hoef je geen geld over te maken naar het rekeningnummer van de Dienst Uitvoering Onderwijs. In dit geval wordt er iedere maand automatisch een bedrag van je rekening gehaald, na de start van de aflosfase.

Hoeveel moet ik iedere maand terugbetalen?

Het bedrag dat je maandelijks moet betalen aan de Dienst Uitvoering Onderwijs om je DUO lening terug te betalen, is afhankelijk van de hoogte van je schuld en je inkomen. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs vind je een handige rekenhulp. Deze tool kun je gebruiken om te achterhalen hoeveel je maandelijks terug moet betalen als de aflosperiode van jouw lening gestart is.

Maandbedrag verhogen
Vind je het maandbedrag dat je aan DUO moet betalen om je lening terug te betalen, wat laag? Dan kun je het maandbedrag verhogen. Dit regel je bij Mijn DUO, ofwel in jouw persoonlijke omgeving op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Je kunt zelf kiezen hoeveel je jouw maandelijkse aflosbedrag wil verhogen. En wil je het bedrag weer verlagen? Dan is dit ook mogelijk. Je past je aflossing in dit geval gewoon weer op dezelfde manier aan, in de online omgeving van Mijn DUO.

Tijdelijk minder geld af lossen
Het is mogelijk tijdelijk minder geld af te lossen. Wel moet je tijdig aangeven bij de Dienst Uitvoering Onderwijs dat je van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Ook als je tijdelijk niets af wil lossen, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk geen baan hebt, is dit mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je jouw lening alsnog op tijd terug moet betalen. Meer over de tijd die je hebt om je lening terug te betalen, lees je in onderstaande alinea.

Hoe lang heb ik de tijd om mijn stufi terug te betalen?

Heb je jouw lening afgesloten voor 2018? Dan heb je 15 jaar de tijd om je DUO lening terug te betalen. Heb je jouw lening in of na 2018 afgesloten? Dan heb je maar liefst 35 jaar de tijd om je DUO lening terug te betalen.

Let op: de aflostermijn van 15 of 35 jaar start op de dag dat de aflosfase start. De periode van twee jaar van de aanloopfase zitten niet bij de termijn inbegrepen, aangezien je in deze periode nog geen geld terug hoeft te betalen aan DUO.

Is het mogelijk mijn stufi in één keer af te lossen?

Ja, het is mogelijk je DUO lening in één keer af te lossen. Dit doe je eenvoudig en snel via iDEAL. Om je lening in één keer af te lossen, moet je wel het totaalbedrag van de DUO lening weten. Dit bedrag vind je in de online omgeving van de Dienst Uitvoering Onderwijs, Mijn DUO.

Let op: je krijgt geen korting als je jouw lening in één keer terugbetaalt. Ook krijg je geen boete. Dit is opvallend, want bij veel andere kredietverstrekkers krijg je wel een boete als je jouw lening eerder terug wil betalen. Dit komt omdat de kredietverstrekker in kwestie in dit geval inkomsten aan rente misloopt. Bij DUO betaal je simpelweg het bedrag dat je aan DUO verschuldigd bent als je jouw lening in één keer terugbetaalt, zonder verdere gevolgen.